Resepi Kerabu Arab
Hari ni saya nak kongsi satu resepi paling ringkas.
Boleh buat makan petang atau sambil-sambil tengok tv. Makan berkhasiat, sesuai
untuk yang tengah berdiet. Jangan tanya kat mana arabnya, kat minyak zaitun
kot. Tapi minyak zaitun ni resepi Itali banyak la guna. Resepi ni kawan yang
bagi. Dah cuba buat, sedap sangat sebab saya ni hantu salad dan sewaktu
dengannya. Sekali-sekala ubah selera apa salahnya, selera mat salih katanya….
Bahan-bahannya (untuk 2 orang
makan):
1 biji
tomato (pilih yang besar)
1/2 biji
timun
Salad
fetucini (agak-agak dlm 5 helai)
Cabai merah
1 biji
Cabai
melaka dalam 4@5 ikut kepedasan
Bawang
besar 1 ulas
Gula dan
garam secukup rasa
1/2 biji
lemon(perah ambil jus dia je tau)
1 sudu
besar minyak zaitun
Cara-cara masak:
1. Bawang
besar, tomato (buang biji dalam yg berair tu), timun( buang bahagian biji sikit)...semua
bahan ni potong dadu..
2. Salad,
cabai merah (buang biji dalam & potong halus2), cabai melaka potong
3. Apabila
dah siap potong semua, masukkan dalam 1 bekas, tabur sedikit garam & gula secukup
rasa, diikuti dengan minyak zaitun dan perahan lemon..pastu siap untuk dihidang..
Saya tambah telur rebus
sebagai protein tambahan, nak bagi kenyang sikit. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment