Lilypie - Fourth Birthday

Monday, 30 March 2015

Kebaikan omega 23 untuk kesihatan anda. PENTING !! untuk tahu kerana….

Assalamualaikum.....hari ini saya nak share tentang kebaikan Omega. Bila bercakap tentang Omega serta-merta orang akan kaitkan dengan minyak ikan. Ikan merupakan sumber Omega 3 yang utama. Ianya penting untuk kesihatan anda kerana kekurangan kebaikan Omega 3 boleh menyebabkan kesan terhadap kesihatan anda.


Di antara kebaikan Omega 23 untuk kesihatan adalah:
  1. Mengurangkan risiko insiden serangan jantung anda.
  2. Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung anda.
  3. Mengurangkan risiko denyutan jantung tak menentu (arrythmia).
  4. Mengurangkan sakit dada pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)
  5. Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.
  6. Mengurangkan risiko darah beku
  7. Mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding saluran darah yang menyebabkan pengerasan
  8. Mengurangkan risiko darah beku di kalangan pesakit yang mengalami masalah saluran darah bengkak di kaki (varicose veins).
  9. Mengurangkan Kolestrol Triglycerides & LDL dalam darah &  menaikkan paras Kolestrol Baik  (HDL)
  10. Mengurangkan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strok dan serangan jantung (heart attack).
  11. Mengurangkan risiko mendapat STROKE (ANGIN AHMAR) sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic.
  12. Mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi (hypertension) dengan mengurangkan masalah pengerasan saluran darah
  13. Mengurangkan kadar tekanan darah tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami masalah darah tinggi.
  14. Mengurangkan radang sendi dalam penyakit sendi Rheumatoids
  15. Mengurangkan radang usus dalam penyakit Crohn’s
  16. Mengurangkan masalah radang usus dalam penyakit Ulcerative Colitis
  17. Memberi kesan positif dalam penyakit SLE (Systemic Lupus Erymatosis)
  18. Memberi kesan positif dalam penyakit Asma
  19. Memberi kesan positif dalam masalah kulit Eczema dan Atopic dermatitis
  20. Membantu pesakit yang menjalani pemindahan organ (implant).
  21. Membantu dalam perkembangan otak bayi dan kanak-kanak. Susu ibu amat kaya dengan DHA (Omega 3). Oleh itu, banyak syarikat pengeluar susu yang menambahkan DHA dalam keluaran susu merekA.
  22. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mendapat tambahan DHA dalam minuman susu mereka akan mengalami masalah hiperaktif (ADHD) yang kurang
  23. Kanak-kanak yang kekurangan Omega 3 dalam pemakanan mereka mempunyai masalah tumbesaran otak
rujukan sumber dari : Dr Norman Mohd Norawi (MBBS)

Maka keperluan kepada pengambilan Omega 3 sangat perlu untuk kesihatan anda. Penting juga amalan pemakanan yang seimbang untuk mengelakkan kolestrol dalam badan

Untuk mendapatkan Omega yang mencukupi bagi tubuh badan kita, saya mengesyorkan pengambilan Omega Guard dari Shaklee. Boleh baca di link OMEGA GUARD untuk maklumat lanjut.



* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Nak order? Sila klik eSell icon di sebelah atas kanan
Untuk pertanyaan lanjut sila sms/whatsapp 012-4271871
Email noorazizahmdtaha@gmail.com

Saturday, 28 March 2015

Instant Shawl deZULFA Cantik dan Senang Dipakai

Assalamualaikum......hari ni kita cerita lain sikit. Nak cerita berkenaan instant shawl yang saya dah ada lebih 10 pasang shawl. HiHiHi...memang betul-betul terpengaruh. Instant shawl ini saya beli online dari FB deZULFA . Asalnya owner deZULFA ni jahit telekung, kemudian dia belajar buat instant shawl. 

Kenapa instant shawl? Pernahkan nampak post di fb atau twitter yang bawah ni?



Kalau shawl biasa nak kena standby pin, tapi dengan instant shawl ini dah tak perlu sebiji pin pun. Kalau nak cantik bolehlah letak sebagai perhiasan. Kalau tudung yang berawning nak kena jaga awning takut rosak. Untuk instant shawl ini, ianya mudah dan cepat, bagi yang bekerja sangat senang pagi-pagi dah tak payah nak berbelit dan pin lagi dah. Hanya sarung dan kemaskan saja dan boleh terus jalan. 

Material untuk shawl ini adalah chiffon, lycra, lycra crepe dan cotton lycra. Saya lebih suka material chiffon sebab ringan, tak panas dan tidak jarang. Pelanggan boleh memilih jenis material yang bersesuaian.


Sebenarnya owner deZULFA ni kawan baik saya, jadi saya nak tolong promote business dia, benda baik eloklah dikongsi bersama. Sebabnya kualiti telekung dan shawl yang dijahit memang puas hati, kainnya elok, banyak pilihan dan paling best kita boleh minta warna yang kita nak. Insyallah owner akan carikan warna yang kita perlu. 







Ini antara instant shawl dan telekung yang dijual, kalau anda berminat dan ingin tahu lebih lanjut boleh terus berhubung dengan FB deZULFA. Tempahan shawl juga dibuka untuk kanak-kanak. Rajin-rajinlah menjengah ye....


Setakat ini saya dah beli 4 pasang telekung dan lebih kurang 10 pasang instant shawl. Kat bawah ni antara penggemar deZULFA. 


Foto credit to FB deZULFA & google

Friday, 27 March 2015

Petua Elak Mengantuk Di Pejabat

Assalamualaikum.......Post kali ini berkaitan dengan petua elak mengantuk di pejabat, siapa kerja pejabat macam saya angkat tangan.



Seperti kebiasaannya ramai di antara kita selalu mengantuk di pejabat. Mereka tidak cukup tidur ataupun keletihan membuat kerja-kerja part time pada waktu selepas kerja. Memang perkara biasa kalau mengantuk apatah lagi kerja asyik mengadap komputer 8 jam sehari, mata cepat letih. Bila mata dah letih, tumpuan terganggu dan akan menyebabkan kita mengantuk. Bila datang tanda-tanda ni mulalah produktiviti terganggu. 
Persekitaran dan pemandangan keadaan pejabat memainkan peranan penting dalam memberi keselesaan kepada pekerja untuk melakukan kerja dengan lebih produktif. Selain itu, ruang pejabat yang mempunyai keaadaan warna-warna memberi pengaruh juga kepada emosi  pekerja.
APA perlu kita buat kalau kalau dah mulai rasa mengantuk? 
Antaranya anda lakukan tindakan seperti di bawah:
1.BASUH MUKA ANDA.
– Teknik ini juga berkesan dan selalunya di lakukan oleh lelaki kerana wanita kebanyakannya bersolek.
2. Kalau dah masuk waktu Pergi Bersolat.
– Tahukah anda solat merupakan salah satu senaman ringkas yang banyak memberi manfaat kepada yang mengamalkannya.
3. Hampiri Kawasan Bercahaya
– Pandanglah ke luar jendela. Cahaya yang lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda.
4.Meletakkan wangian aroma terapi/ wangian yang sesuai untuk semua rakan-rakan pejabat.
-Letakkan pewangi bilik di atas meja pejabat anda agar wangian tersebut dapat merangsang anda untuk kembali segar. Antara bauan yang sesuai adalah dari jenis ‘mint’ atau ‘lemon’.
5.Mendengar Muzik/ Radio
-Teknik ini berkesan juga  kerana kalau ada  DJ radio itu mempunyai slot yang LAWAK dan tidak memboringkan, maka akan membuatkan suasana pejabat bertambah ceria.
6. Melihat pohon hijau di jendela jika ada.
-Sesekali pandang ke luar jendela dan nikmati pemandangan pohonan hijau kawasan persekitaran anda. Perkara ini dapat membantu kita menghargai alam semulajadi yang cantik dan membantu menghilangkan rasa mengantuk. Rehat kan minda sekejap lepas itu, boleh sambung kerja balik.
7. Minum air kosong.
– Penting kerana badan sangat perlukan air yang cukup untuk bekerja untuk kita.
8. Lakukan Senaman Ringkas
– Lakukan sedikit pergerakan anggota badan, tangan, dan kaki. Elakkan dari duduk terlalu lama di atas kerusi sebaiknya berjalan seketika sambil menghirup udara yang segar.

Semoga perkongsian ini boleh meningkatkan produktiviti dalam pekerjaan anda. Sekarang tiada lagi rasa mengantuk di pejabat anda kerana anda sudahpun mengetahui rahsia bagaimana anda untuk mengelak mengantuk.

Untuk mengatasi badan cepat letih, mengantuk dan tidak bermaya ini caranya dengan mengamalkan cara hidup yang sihat. Dapatkan tidur yang mencukupi dan amalkan pemakanan yang sihat dan selalu mengamalkan senaman. Namun gaya hidup yang agak sibuk menyukarkan 3 perkara ini dilakukan dengan konsisten setiap hari. Justeru itu pengambilan suplemen ialah pilihan yang tepat.

Untuk mengatasi masalah ini, Set Optimum/Set A sangat meembantu. Apa yang ada dalam Set A ini?

Siapa yang sesuai untuk set ini?
  • Sesuai untuk semua lelaki dan wanita yang mementingkan kesihatan menyeluruh(termasuk ibu mengandung, ibu menyusu, warga tua dan pelajar)
  • Sesuai untuk individu yang cepat letih, lesu dan tidak bermaya
  • Sesuai untuk individu yang kerap demam dan mudah dijangkiti penyakit
  • Sesuai untuk individu yang cepat stress dan mengantuk
  • Sesuai untuk pelajar bagi meningkatkan focus dan mengelakkan mengantuk serta mudah letih
  • Sesuai untuk individu yang sangat sibuk dan mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang
  • Sesuai untuk ibu mengandung yang mana hemoglobinnya rendah kerana Vitalea mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukkan sel darah merah.

      Hubungi saya untuk free consultation..

Thursday, 26 March 2015

Kenali Tanda-Tanda Awal Anda Diserang Kanser Usus


Assalamualaikum……Post yang lepas saya ada share tentang kisah arwah kakak yang menghidap kanser usus. Hari ini saya akan share pulak tentang tanda-tanda kanser usus supaya rawatan awal dapat diambil. Kanser usus merupakan pembunuh nombor tiga di kalangan wanita, selepas kanser payudara dan serviks. Jadi kanser usus ini bukan sesuatu yang kita boleh ambil ringan.Bagi di kalangan lelaki, kanser usus ini merupakan kanser yang kerap berlaku. Kanser usus  adalah kanser yang bermula dalam usus kerana makanan bertukar menjadi najis dan ia akan digerakkan ke arah rektum yang terdapat di dalam usus. Rektum ialah bahagian terakhir usus besar yang berakhir dengan dubur.Usus dan rektum adalah sebahagian daripada sistem pencernaan yang berfungsi mengasingkan nutrien daripada makanan dan menyimpan bahan sisa sehingga ia dikeluarkan daripada badan sebagai najis.

Tanda-Tanda Kanser Usus
  • Kerap buang air tetapi tetap rasa tidak puas.
  • Alami masalah sembelit dan cirit-birit berselang-seli.
  • Najis bercampur dengan darah.
  • Najis berwarna kehitaman
  • Najis kelihatan bersaiz kecil atau leper daripada biasa.
  • Perut rasa memulas.
  • Terasa asyik hendak buang air besar walaupun sebenarnya tidak perlu.
  • Perut rasa tidak selesa seperti senak,sakit atau kembung.
  • Muntah.
  • Hilang selera makan.
  • Berat badan turun tanpa sebab.
  • Kerap penat dan letih lesu.
Faktor Kanser Usus
1. Umur
Warga emas mempunyai risiko yang tinggi kerana 90% kes kanser usus di negara kita membabitkan golongan berumur 50 tahun ke atas.
2. Kehadiran Polip Dalam Usus
Kebanyakan kanser usus bermula dengan polip. Ketumbuhan kecil yang bersifat bukan kanser ini tumbuh pada dinding usus besar. Sesetengah polip ini boleh berubah kepada kanser.
3. Keturunan
Sekiranya terdapat ahli keluarga anda yang mempunyai sejarah menghidap kanser usus, maka anda juga berisiko untuk mendapat penyakit ini.
Wanita yang pernah menghidap kanser lain seperti payudara, ovari atau uterus berisiko untuk mendapat kanser usus.
5. Pemakanan
Pemakanan merupakan antara faktor yang menyumbang kepada terjadinya kanser usus. makanan yang kaya lemak, banyak daging dan terlalu kurang serat meningkatkan lagi risiko diserang kanser usus.
6. Merokok
Asap rokok boleh meningkatkan risiko terhadap pertumbuhan polip. Oleh itu,golongan perokok mempunyai 30-40% risiko untuk menghidap kanser usus berbanding bukan perokok.
7. Minum Alkohol
Terlalu banyak minuman keras boleh meningkatkan risiko kanser usus.
Individu obesiti serta tidak mengamalkan gaya hidup aktif mempunyai peluang tinggi untuk menghidapi kanser usus.
 Rawatan Kanser Usus
  • Pembedahan
Rawatan yang kerap dilakukan adalah melalui pembedahan. Sebahagian dari kolon dan rektum yang sihat dan nodus limfa akan dibuang. Sebahagian kecil pesakit perlu melakukan kolostomi iaitu sebahagian usus dibawa keluar untuk pengeluaran najis samada sementara atau pun kekal. Kesan sampingan pembedahan ini adalah rasa sakit apabila disentuh pada kawasan pembedahan, sembelit atau cirit birit. Keadaan ini hanya akan berlaku buat sementara waktu sahaja.
  • Rawatan Laser
Rawatan laser yang tinggi boleh digunakan untuk membunuh sel kanser. Cara yang mudah adalah mungkin ia digunakan sebelum pembedahan untuk mengecutkan ketumbuhan supaya senang dibuang atau selepas pembedahan untuk memusnahkan sel yang tertinggal. Kesan sampingan rawatan laser ini adalah anda akan letih dan lesu, kerosakan pada kulit tempat rawatan diberikan ,hilang selera makan, loya dan cirit birit. Kadangkala ia juga akan menyebabkan perdarahan di dalam najis atau penyumbatan usus.
  • Penggunaan Ubat
Penggunaan ubat juga diperlukan untuk membunuh sel kanser selepas pembedahan. Ubat itu berfungsi sebagai membuang buang sel yang tertinggal. Kesan sampingannya adalah loya, muntah, cirit birit atau terjadi rekahan di mulut.

Credit To:
http://www.wom.my/kesihatan/

Selain itu pengambilan supplemen anti oksidan yang tinggi juga dapat membantu mencegah kanser usus. Antara suplemen Shakle yang terkenal bagi membantu menyekat aktiviti kanser adalah Vivix, Nutriferon, Vita-C, Vita E, Carotomax, BComplex, Alfafa Complex, Herba Lax, ESPGarlic dan macam lagi. Kebanyakan suplemen Shaklee mengandungi ani-oksian yang tinggi dimana sesuai untuk melawan sel kanser. Pengambilan suplemen ini dapat membantu mempertingkatkan sistem imun, melawan sel kanser dari membesar, mempercepatkan pemulihan dan banyak lagi. Bukanlah semua yang saya sebut di atas tu wajib diambil, tapi sekiranya kita mengambil salah satu suplemen tersebut dah memadai untuk membantu tubuh dari ancaman kanser.


Hubungi saya untuk konsultan suplemen yang berseuaian.

Wednesday, 25 March 2015

Kenali 12 Tanda Tubuh Anda Kekurangan Zat Besi



Kekurangan zat besi adalah salah satu masalah kesihatan yang seringkali tidak disedari oleh ramai orang.Ini adalah kerana symptom-symptom kekurangan zat besi biasanya menyerupai dengan gejala masalah kesihatan lain, seperti sakit kepala ataupun keletihan. Zat besi penting buat tubuh untuk mengeluarkan haemoglobin, iaitu sebuah protein yang berfungsi mengirimkan oksigen dalam sel ke seluruh tubuh.

Kekurangan zat besi yang mana akhirnya boleh membawa kepada penyakit anemia. Jadi, sebab itulah sebelum munculnya masalah kesihatan yang lain, ada baiknya anda mengenali tanda-tanda yang menunjukkan anda kekurangan zat besi.
  1. Rasa Penat
Rasa penat atau letih, lemah dan seolah-olah tidak bermaya adalah gejala umum yang terjadi pada tubuh ketika kekurangan zat besi. Meskipun begitu, tanda ini juga yang paling sukar dikesan kerana kita biasanya berasa penat disebabkan banyak melakukan aktiviti. Kekurangan zat besi akan menyebabkan pengambilan oksigen dalam sel dan seluruh tubuh berkurangan sehingga akan mengurangkan tahap energi dalam tubuh.
  1. Darah Menstruasi Yang Terlalu Banyak
Menstruasi yang banyak adalah salah satu tanda yang patut diberikan perhatian.Banyaknya darah menstruasi yang keluar akan meningkatkan risiko wanita kekurangan zat besi.
  1. Muka Nampak Pucat
Haemoglobin adalah zat yang boleh memberikan kulit warna kemerahan. Jadi sebab itulah, jika seseorang kekurangan zat, biasanya mereka akan memiliki kulit yang pucat. Keadaan ini lebih mudah untuk dikenalpasti pada orang yang berkulit cerah. Sungguhpun begitu, biar apapun warna kulit anda, jika gusi, bibir bahagian dalam dan bahagian dalam kelopak mata berwarna pucat, kemungkinan anda kekurangan zat besi.
  1. Tidak Puas Bernafas
Nafas yang pendek-pendek merupakan salah satu tanda anda kekurangan zat besi. Cuba perhatikan nafas anda ketika melakukan aktiviti seperti biasa. Apakah anda menjadi cepat penat? Jika ya, kemungkinan anda kekurangan zat besi. Ini disebabkan oleh kurangnya haemoglobin yang ada dalam tubuh.
  1. Denyutan Jantung Terlalu Cepat
Kekurangan haemoglobin karena kurang zat besi akan membuat jantung bekerja lebih keras. Akibatnya, jantung akan berdetak lebih cepat, mengalami pembesaran, dan bahkan bisa berujung pada gagal jantung. Namun jangan khawatir, karena kekurangan zat besi harus masuk dalam tahap serius dulu sebelum mempengaruhi jantung.
  1. Kaki Sering Kebas
Kaki yang sering kebas juga merupakan salah satu tanda anda kekurangan zat besi. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa 15 peratus orang yang sering kebas kaki memiliki tahap zat besi yang sangat rendah dalam tubuh mereka.
  1. Sakit Kepala
Disebabkan kekurangan zat besi, tubuh secara otomatik akan mengirimkan lebih banyak darah ke otak dibandingkan dengan bahagian tubuh lainnya. Walaupun begitu, otak tetap akan menerima lebih sedikit zat besi daripada seharusnya. Ini akan menyebabkan arteri membengkak dan mengundang sakit kepala.
  1. Lenguh Otot
Kekurangan zat besi akan membuatkan anda menjadi lebih mudah berasa penat. Selain itu, lenguh otot akibat bersenam akan bertahan lebih lama dari biasanya. Otot memerlukan zat besi untuk kembali pulih.Kekurangan zat besi akan memperlambat proses penyembuhan setelah bersenam.
  1. Mudah Berasa Cemas
Kekurangan zat besi boleh menyebabkan mudah berasa cemas.Ini adalah kerana kekurangan zat besi menyebabkan tubuh kekurangan oksigen dan membuat sistem saraf terpaksa bekerja dengan lebih kuat. Denyutan jantung yang lebih cepat juga boleh membuatkan anda menjadi lebih stres dan cemas tanpa alasan.
     10. Rambut Rosak
Kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan rambut menjadi lebih mudah rosak. Apatah lagi, jika kekurangan zat besi tersebut sudah menghampiri penyakit anemia.Ini kerana tubuh bekerja dalam ‘mood bertahan’. Ketika pengaliran darah tidak lancar pada jaringan dan organ, tubuh akan lebih mengutamakan pada organ-organ penting.
   11. Kuku Mudah Patah
Kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan kuku menjadi semakin nipis dan mudah patah. Ini adalah tanda kekurangan zat besi yang umum dan boleh dikenalpasti dengan mudah.
    12. Lidah Terasa Bengkak
Kekurangan zat besi bukan hanya membuatkan lidah kelihatan lebih pucat, tetapi juga boleh membuatnya rasa membengkak dan sakit. Ini kerana kekurangan zat besi juga mempengaruhi tahap myoglobin pada tubuh. Myoglobin adalah protein pada sel darah merah yang berfungsi menjaga kesihatan otot, termasuk lidah.

Untuk mendapatkan zat besi yang mencukupi bagi tubuh badan kita, saya mengesyorkan pengambilan Vita-Lea dari Shaklee. Boleh baca di link VITA-LEA SHAKLEE untuk maklumat lanjut.


Credit to: http://www.wom.my/kesihatan/tubuh-kekurangan-zat-besi/#ixzz3UuiAbFn9 

Testimoni Belajar Kelas Asas Blog & Fanpage

Assalamualaikum…..

Sebelum ini saya hanyalah pembaca blog, tak pernah terfikir untuk mempunyai blog sendiri. Saya banyak membaca blog dan kebanyakkan blog yang saya baca adalah mengenai pengalaman blogger yang baru jadi ibu, ketika itu saya baru menimbang cahaya mata sendiri, jadi bacaan dari blog dapat membimbing saya tentang penjagaan anak. Tak terfikir pun masa tu yang dari blog saya dapat membuat perniagaan dan menjana wang.

Sehinggalah sekitar tahun 2011 saya diperkenalkan oleh kawan untuk belajar membina blog dari Puan Zaila Mohamad. Tujuannya adalah untuk mencari pelanggan dan menambah ekonomi keluarga dengan menjual produk Shaklee selepas saya sendiri mencuba dan nampak kelebihan produk ini.

Pada mulanya saya rasakan orang-orang yang buat blog ni mesti pandai IT, almaklumlah saya ni bab-bab computer ni lemah sikit. Tapi tak sangka bila masuk kelas mengajar blog ini saya diajar step-by-step macam mana untuk membina blog sendiri. Kalau saya belajar sendiri, rasanya pertengahan jalan saja blog dah terbengkalai, jadi projek gajah putih. Bila ada cikgu ini barulah kita bersemangat nak siapkan sebab kita ada cikgu yang amat prihatin membantu kita dalam menyiapkan tugasan.

Paling seronok adalah kelas yang diajar online, dan tiada masa yang ditetapkan untuk setiap kelas, semuanya atas masa kita, almaklumlah saya bekerja sepenuh masa, masa terluang tak banyak, jadi masa free saya tak menentu. Bila ada masa saya akan siapkan blog saya. Yang seronoknya cikgu Zaila  24 jam sedia membantu.

Sebenarnya masa untuk menyiapkan sebuah blog tak susah dan tak ambil masa yang panjang. Kalau kita komited, dalam masa sehari sebuah blog dapat disiapkan, tapi bagi yang tiada pengalaman macam saya lebih baiklah belajar dari yang pakar, tidak mengapa kalau kita ambil masa lebih dari orang lain, barulah puas hati.

Dari kelas ini juga saya diajar untuk membina fanpage di FB, ini merupakan salah satu medium untuk memasarkan pernigaan saya. Dari dua medium inilah saya memasarkan produk Shaklee, jika dibandingkan strategi pemasaran menggunakan cara lama mungkin mediumnya tak besar. Zaman sekarang  semuanya di hujung jari, jadi kita perlulah mengikut peredaran zaman.

Selain membina blog kami juga diberi cabaran untuk menyiapkan 44 entry ataupun post. Nampak macam senangkan? Ini baru post saya yang ke 53, Alhamdulillah saya dah menyiapkan cabaran 44 entry. Bagi yang rajin dan komited mungkin dapat siapkan sehari satu entry, maka dalam masa 44 hari cabaran ini dapat disiapkan. Tidak mengapa, janji kita jangan berputus asa, betulkan cikgu?

Melalui pengalaman saya, blog merupakan medium yang sangat-sangat berkesan dari segi pemasaran dan yang paling penting salah satu cara untuk saya memperkenalkan diri kepada pelanggan dan bakal pelanggan secara tidak langsung. Secara realitinya, saya tidak mampu untuk bersua muka dan bercerita kisah perjalanan bisnes Shaklee saya pada setiap pelanggan. Dengan cara menulis blog ini, para pembaca akan dapat membaca perjalanan bisnes saya dengan lebih jujur dan terperinci.

Selain itu saya juga pelajari yang sebuah blog bukanlah bergantung kepada design yang cantik tetapi lebih kepada isi dan kekerapan blog tersebut diupdate. Kata kunci juga penting bagi mendapatkan trafik blog yang banyak dan banyak lagi ilmu yang saya sendiri tak tahu sebelum ini. Semua ini akan di ajar oleh cikgu di ABDR.

Kepada rakan-rakan yang berminat untuk belajar menulis blog secara serius dan mungkin ada cita-cita untuk bekerja dari rumah boleh sertai kami di Akademi Bekerja Dari Rumah dan menjadi salah seorang pelajar kelas asas blog bersama cikgu Pn. Zaila Mohamad. Jangan segan-segan untuk hubungi Pn. Zaila melalui FB beliau (FB: Zaila Mohamad).


Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca dan mengikuti blog ini. ;)

Tuesday, 24 March 2015

Daun Mint Bukan Sekadar Menghapuskan Masalah Bau Mulut, Ketahui Pelbagai Khasiatnya


Daun mint merupakan sejenis tumbuhan herba yang banyak kegunaannya. Merupakan sejenis herba yang berasal dari keluarga Labiatae dan ia tergolong dalam spesies mentha.
Tumbuhan ini mempunyai batang yang bersegi dan dedaun yang harum baunya manakala sesetengahnya mengeluarkan bunga-bunga kecil berwarna ungu muda atau merah jambu.Terdapat pelbagai jenis daun mint di seluruh dunia. Di Malaysia, ramai tidak mengenali jenis-jenis daun mint kerana hanya terdapat dua kawasan utama penanamannya iaitu di Pahang dan Pulau Pinang.
Manfaat Daun Mint
  • Daun mint bertindak sebagai perangsang dan membantu proses penghadaman.
  • Ia juga baik sebagai antiseptik, antiparasit dan antivirus. Penyelidikan menunjukkan daun mint memiliki kemampuan sifat anti kanser dan dapat menghalang pembentukan fungsi tumor.
  • Daun mint juga digunakan sebagai ubat sapu untuk merawat selsema, sakit kepala, kekejangan otot dan sakit-sakit badan.
  • Jus daun ini segar dan boleh ditambah dalam minuman lain dan dijadikan perisa ais krim
  • Minyak yang diperbuat daripada daun mint boleh menghilangkan rasa loya serta kejutan dan mempertingkatkan tumpuan.
  • Pemakanannya boleh merangsangkan tubuh badan mengeluarkan peluh.
  • Minyak yang diperbuat daripada daun pudina boleh menghilangkan rasa loya serta kejutan dan mempertingkatkan tumpuan.
  • Ekstrak daun mint terkenal dalam pembuatan ubat gigi yang mampu menyegarkan nafas. Ia sangat terkenal dalam menyelesaikan masalah bau nafas.
  • Daun yang segar ini juga dimakan mentah sebagai ulam-ulaman bersama sambal belacan dan nasi putih. Ia pasti membangkitkan selera anda.
  • Melegakan kekejangan di bahagian peranakan, dengan ini ia dapat membantu kitaran haid.
  • Teh mint menenangkan otot perut, melegakan kekejangan dan kesakitan perut, menambah baik penghadaman lemak dan memudahkan perjalanan makanan dalam saluran sistem usus.
  • Teh herba baik untuk kesihatan sindrom gangguan perut. Mint adalah penyelesaian terbaik untuk masalah kekembungan dan perut masuk angin.
  • Daun mint menjadi ramuan utama kepada ubat gosok dada dan minyak urut untuk melegakan symptoms penyakit penafasan.
  • Menjadi sumber galakan, teh daun mint dapat membantu menghakis dan mengeluarkan kahak, dengan ini melegakan batuk berkahak dan kesakitan pada dada.
Cara Penyediaan Teh Daun Mint
  • Rendam teh uncang bersama beberapa helai daun pudina dengan air panas.
  • Tambahkan gula dan ais untuk menyedapkan minuman.
  • Sedia untuk dihidangkan.
Cara Penyediaan Jus Daun Mint
  • Kisar 15 helai daun pudina bersama segelas air masak.
  • Kemudian tapiskan dan ambil jus sahaja.
  • Tambahkan ais dan gula.
  • Siap untuk dihidangkan.
Nak cara lebih senang untuk mendapatkan khasiat daun pudina ini? Boleh baca link ini SHAKLEE PEPPERMINT GINGER PLUS

Monday, 23 March 2015

Apa itu kanser?

Assalamualaikum.....post hari ini berkenaan penyakit kanser, yang ini saya baca dari web Kementerian Kesihatan untuk sharing bersama. Arwah kakak saya pun salah seorang pesakit kanser usus. Moga dengan pembacaan ini kita dapat meningkatkan lagi pemahaman kita mengenai penyakit yang digeruni ini.

APA ITU KANSER?

Barah adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan ketidak seimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan. Biasanya, sel ini akan bertambah (replikasi) mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan selepas berlakunya kecederaan. Namun ada kalanya sel ini bertambah secara tidak normal menyebabkan berlakunya ketumbuhan tidak normal atau juga dikenali sebagai tumor.
Tumor boleh dikategorikan sebagai bukan barah (benign) ataupun barah (malignant). Tumor bukan barah tidak merebak ke bahagian tubuh badan atau organ yang lain. Barah pula terdiri daripada sel-sel barah yang sekiranya tidak dirawat boleh merebak ke bahagian tubuh badan yang lain. Sel barah boleh merebak ke organ yang lain menyebabkan komplikasi sistemik. Komplikasi dan kehilangan fungsi multi organ akan menyebabkan kematian.
Apabila sel ini sampai ke bahagian tubuh badan yang lain, ketumbuhan baru boleh terjadi di organ tersebut. Keadaan barah merebak ini adalah dikenali sebagai barah sekunder atau metastasis. Perkataan barah juga boleh digunakan dalam keadaan pertambahan sel yang tidak normal tetapi tidak diikuti dengan ketumbuhan atau tumor. Ini adalah seperti yang berlaku dalam penyakit yang melibatkan sel penghasilan darah iaitu penyakit leukimia.
Rawatan Barah
Rawatan barah adalah bergantung kepada jenis barah, bahagian anggota tubuh yang dihidapi barah dan juga sekiranya barah telah merebak. Malah faktor jenis rawatan barah ini juga dipengaruhi oleh umur pesakit. Kebanyakkan barah dirawat secara pembedahan, radioterapi (terapi sinar-X) atau kemoterapi. Satu atau lebih cara mungkin digunakan dalam merawat pesakit yang menghidapi barah.
Apa itu kemoterapi?
Kemoterapi adalah ubat-ubat yang digunakan untuk merawat barah dengan cara membunuh sel barah. Ubat kemoterapi ini berfungsi dengan cara menghalang sel barah daripada terus membahagi dan bertambah. Sel barah tersebut akhirnya rosak dan mati. Memandangkan ubat tersebut disuntik ke dalam darah, ubat tersebut juga boleh membunuh sel barah di bahagian tubuh yang lain.
Ubat kemoterapi yang berlainan mempunyai kesan yang berbeza terhadap sel barah. Oleh yang demikian gabungan beberapa ubat mungkin digunakan untuk memberi kesan rawatan yang terbaik. Namun begitu, ubat kemoterapi ini turut memberi kesan kepada sel-sel badan yang normal dan ini menyebabkan beberapa kesan sampingan terjadi. Berbeza dengan sel barah, sel yang normal boleh bertambah dengan kadar segera menyebabkan kesan sampingan yang berlaku hanyalah bersifat sementara. Malah kesan sampingan ini akan hilang sebaik sahaja rawatan kemoterapi tamat.
Pada kebanyakan keadaan, beberapa ubat kemoterapi diberikan serentak kepada pesakit. Hanya dalam kes-kes tertentu, sejenis ubat kemoterapi sahaja yang digunakan dalam rawatan.
Mengapa rawatan kemoterapi diberikan?
Tujuan rawatan kemoterapi adalah untuk menyembuhkan, mengawal penyakit barah atau mengurangkan gejala penyakit barah.
Tempoh rawatan dan kekerapan rawatan adalah bergantung kepada jenis barah dan ubat yang digunakan. Secara amnya, rawatan kemoterapi diberikan dalam tempoh enam hingga 12 bulan walaupun adakalanya ianya boleh diberikan dalam tempoh yang lebih singkat atau lebih panjang. Individu adalah digalakkan untuk berbincang dengan doktor yang merawat.
Bagaimana kemoterapi dilakukan?
Ubat kemoterapi mestilah memasuki salur darah untuk sampai ke sel barah dalam tubuh badan. Ubat kemoterapi memasuki salur darah dengan segera sekiranya ia disuntik ke dalam salur darah. Sekiranya diberikan secara kaedah lain, ubat tersebut mestilah menyerap masuk ke dalam salur darah (contoh: ubat kemoterapi dalam bentuk biji yang dimakan dan diserap melalui dinding perut atau usus).
Ubat kemoterapi ini akan berada dalam sistem peredaran darah dan boleh memasuki serta memusnahkan sel-sel tertentu. Sel yang dipengaruhi oleh ubat kemoterapi adalah sel-sel yang bertambah dengan kadar segera seperti sel barah. Kadar kemusnahan sel barah adalah berbeza dan ianya bergantung kepada jenis barah itu sendiri.
Sel tubuh normal yang bertambah cepat juga boleh terganggu oleh kesan ubat kemoterapi tetapi sel-sel normal tersebut berkeupayaan untuk pulih dan bertambah semula berbanding sel barah.
Tempoh rehat di antara dua rawatan dapat memberi peluang kepada sel-sel yang normal pulih sebelum tiba masa rawatan yang selanjutnya.
Doktor yang merawat pesakit barah akan mengambil kira beberapa faktor dalam membuat perancangan rawatan kemoterapi kepada pesakit. Antara faktor penting tersebut adalah jenis barah, bahagian anggota tubuh yang dihidapi barah dan juga sekiranya barah telah merebak. Faktor lain yang perlu diambil kira adalah umur pesakit dan tahap kesihatan pesakit secara umumnya. Ini bermakna setiap pesakit berkemungkinan mendapat rawatan kemoterapi yang berbeza.
Kekerapan rawatan kemoterapi dan tempoh rawatan adalah bergantung kepada jenis barah, ubatan yang diberikan, tindakbalas sel barah terhadap ubat dan kesan sampingan ubatan.
Kemoterapi biasanya diberikan dalam beberapa tahap. Tempoh bagi setiap tahap rawatan mengambil masa beberapa jam hingga kepada beberapa hari bergantung kepada ubatan yang diberikan. Setiap tahap rawatan itu akan diikuti dengan tempoh rehat untuk beberapa minggu bagi membolehkan tubuh badan pulih daripada kesan sampingan rawatan. Jumlah keseluruhan tahap rawatan bergantung kepada tindak balas barah terhadap rawatan. Rawatan kemoterapi mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk merawat penyakit barah. Bagi sesetengah pesakit pula, mereka dikehendaki memakan ubat kemoterapi untuk beberapa minggu atau bulan sebelum diberikan tempoh rehat.
Pesakit mungkin diperlukan untuk menjalani ujian darah, sinar-X atau berjumpa dengan doktor sebelum diberikan rawatan kemoterapi dan ini sememangnya mengambil masa. Kesemua ubatan kemoterapi disediakan dengan cara tertentu dan pesakit mungkin perlu menunggu seketika sebelum memperolehi ubatan tersebut daripada Jabatan Farmasi hospital. Bagi membantu pesakit mengisi masa menunggu, mereka disarankan untuk membaca buku, surat khabar, melakukan silang kata atau menulis surat.
Perubahan dalam pelan rawatan.
Doktor yang merawat pesakit barah akan sentiasa melakukan pemeriksaan bagi memastikan tindakbalas barah terhadap rawatan kemoterapi. Bagi tujuan ini, pesakit diperlukan untuk menjalani ujian darah, sinar-X dan ujian imbasan. Hasil daripada ujian-ujian ini akan menunjukkan tahap tindakbalas barah terhadap rawatan kemoterapi. Kadangkala pelan rawatan perlu diubah berdasarkan keputusan ujian kerana ada masanya rawatan yang diberikan tidak memberi sebarang kesan seperti yang dikehendaki. Sekiranya pesakit mendapat kesan sampingan seperti rasa loya, ubat penahan muntah akan dibekalkan. Pesakit digalakkan untuk mengambil ubat penahan muntah sebelum mendapatkan rawatan kemoterapi yang berikutnya. Tanya doktor, jururawat atau ahli farmasi bagaimana anda perlu mengambil ubat yang ditetapkan.
Masalah usus
·         Sesetengah pesakit mungkin menghadapi masalah seperti sembelit atau cirit-birit (setelah diberikan rawatan kemoterapi). Mereka ini digalakkan untuk meminum lebih air bagi mengatasi masalah ini.
·         Sembelit boleh dielakkan sekiranya pesakit mengambil makanan berserat tinggi seperti roti gandum dan pasta , bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.
·         Bagi mengatasi masalah cirit-birit pula, pesakit dinasihatkan mengambil makanan dalam jumlah yang sedikit secara kerap berbanding memakan makanan dalam jumlah yang banyak. Ambil makanan yang bersuhu suam atau sedikit sejuk berbanding makanan yang panas atau telalu sejuk. Elak makanan yang pedas, makanan berserat yang kasar, makanan berlemak atau yang digoreng, berkuah atau bersos, sosej dan buah-buahan atau sayuran yang mentah, berkulit atau berbiji. Makan makanan snek yang bersesuaian seperti sup, roti bakar, biskut, keju atau nasi. Apabila cirit-birit telah sembuh, penting bagi pesakit untuk mengambil makanan yang seimbang meliputi buah-buahan segar, sayuran dan bijirin.
·         Pesakit perlu melaporkan masalah sembelit, cirit-birit atau sakit perut kepada doktor yang merawat.
Masalah mulut
·         Ubat anti-barah juga boleh memberi kesan kepada lapisan dalam mulut dan adakalanya menyebabkan luka / ulser atau jangkitan mulut. Penjagaan kebersihan mulut adalah penting bagi semua pesakit yang mendapat rawatan kemoterapi. Pesakit digalakkan menggosok gigi dua kali sehari dengan menggunakan berus gigi yang lembut. Pesakit mungkin dibekalkan dengan ubat kumuran bagi mengelakkan jangkitan mulut seperti jangkitan kulat.
Pesakit tidak digalakkan mengguna ubat kumur komersil tanpa merujuk dengan doktor terlebih dahulu kerana ianya berkemungkinan merengsa lapisan dinding mulut. Penggunaan sesudu garam dalam segelas air suam juga boleh digunakan bagi tujuan yang serupa.
·         Jika mulut anda kering, banyakkan mengambil cecair, terutamanya air dan makanlah makanan lembut seperti kaserol. Makan juga buah-buahan masam atau gula-gula berangin. Bincangkan masalah pergigian anda dengan doktor. Maklumkan dahulu kepada doktor gigi anda yang sedang menjalani rawatan kemoterapi sebelum menjalani rawatan pergigian.
Rambut gugur
·         Keguguran rambut adalah disebabkan kesan sampingan sementara ubat pada rambut. Walaupun begitu tidak semua ubat kemoterapi menyebabkan keguguran rambut. Tahap keguguran rambut adalah bergantung kepada individu dan jenis ubat yang diberikan. Rambut baru akan tumbuh dalam tempoh dua hingga tiga minggu selepas rawatan kemoterapi diberikan.
·         Selain daripada keguguran rambut, pesakit juga mungkin kehilangan bulu pada bahagian anggota badan yang lain. Sekiranya pesakit dijangkakan akan menghadapi masalah keguguran rambut, penggunaan rambut palsu, topi atau skaf mungkin dapat membantu. Elakkan kulit kepala terdedah kepada sinar matahari atau keadaan sejuk yang melampau. Pesakit hendaklah menjaga kebersihan rambut dan kulit kepala. Sekiranya bulu mata turut gugur, gunakan kaca mata untuk melindungi mata. Pada hari yang berangin, anda perlu memastikan rambut dan kulit sangat bersih.
Rawatan bagi barah boleh mengubah persepsi pesakit terhadap dirinya dan hubungan dengan orang lain. Sesetengah pesakit menganggap barah tidak memberi apa-apa perubahan tetapi bagi sebahagian yang lain ia membuatkan hubungan dengan pasangan lebih rapat. Pesakit juga adakalanya mempunyai kurang minat dalam hubungan intim atau hubungan intim tidak penting lagi buatnya untuk sementara waktu.
Kesan sampingan kemoterapi seperti loya atau keletihan juga menjadi penyebab pesakit kurang berminat mengadakan hubungan seksual dengan pasangan. Malah perubahan fizikal badan menyebabkan pesakit merasakan dirinya kurang menarik di mata pasangan mereka. Adakalanya pesakit lelaki mempunyai masalah mati pucuk manakala bagi pesakit wanita mereka adakalanya mengadu mempunyai masalah faraj yang kering. Penggunaan KY Jelly sebagai pelincir boleh membantu dalam masalah kekeringan faraj. Sungguhpun begitu masalah ini hanyalah bersifat sementara dan ia biasanya pulih setelah rawatan tamat.
Sekiranya pesakit merasakan terdapat perubahan dalam hubungan intim, adalah digalakkan berbincang dengan pasangannya. Pasangan mungkin tidak menimbulkan hal tersebut berikutan kebimbangannya membuatkan pesakit berasa bersalah atau membuat permintaan yang melampau dalam keadaan pesakit yang tidak sihat. Perbincangan yang terbuka antara pesakit dan pasangan boleh membantu menyakinkan perasaan pesakit akan keperluan berkasih-sayang dan memerlukan pasangan.
Walaupun pesakit mungkin tidak berminat dengan hubungan seksual, terdapat banyak cara untuk memastikan keintiman berterusan. Bersentuhan, berpelukan, bercium adalah antara aktiviti intim yang boleh dilakukan bersama sementara pesakit pulih secara perlahan untuk membolehkan hubungan seksual dilakukan seperti kebiasaan.
Kesuburan
·         Kemoterapi boleh memberi kesan sementara atau kekal kepada kesuburan pesakit. Pesakit wanita mungkin menghadapi kitar haid yang tidak teratur atau putus haid tetapi keadaan ini hanyalah bersifat sementara. Walaupun kebarangkalian untuk mengandung menurun berikutan rawatan kemoterapi, masih ada pesakit wanita yang hamil setelah tamat rawatan.
·         Bagi pesakit lelaki, rawatan kemoterapi boleh mengurangkan jumlah penghasilan sperma. Bilangan sperma dalam air mani boleh berkurang dalam jumlah yang sedikit atau dalam keadaan yang ekstrem - tiada penghasilan sperma. Kesan sampingan ini boleh bersifat sementara atau kekal. Sesetengah pesakit membuat keputusan untuk menyimpan sperma sekiranya ia diperlukan untuk kegunaan persenyawaan luar rahim kelak.
Merancang keluarga
·         Walaupun kadar kesuburan berkurangan berikutan rawatan kemoterapi, proses kehamilan masih boleh berlaku. Memandangkan kemoterapi boleh memberi kesan kepada telur (ova) dan sperma maka kehamilan tanpa dirancang adalah tidak digalakkan baik bagi pesakit wanita, pesakit lelaki atau pasangan. Maka kaedah cegah hamil yang sesuai perlu digunapakai. Sekiranya kehamilan berlaku, pesakit perlu berbincang dengan doktor secepat mungkin.
·         Pil perancang keluarga / cegah hamil mungkin diberikan kepada pesakit wanita muda bukan sahaja bertujuan untuk mencegah kehamilan tetapi juga untuk melindungi ovari daripada kesan sampingan ubat kemoterapi.




Credit to http://www.moh.gov.my/

About Me

My photo
Seorang isteri dan ibu yang bekerja sebagai jurutera di Pulau Pinang. Menjadi pengedar sah Shaklee di Bertam, Kepala Batas, Kulim dan kawasan berdekatan Pulau Pinang. Ingin maklumat lanjut mengenai Shaklee, Whatsapp saya di 012-4271871. Barangan yang dipesan akan dihantar secara COD atau melalui pos laju untuk pesanan yang berada di luar kawasan dari penang.