Hari ini saya kongsikan masak asam pedas versi utara. Resepi
ni senang ja, main rebus ja semua bahan. Kalau nak diet resepi ni sangat lah
bagus, dah la pedas (ikut citarasa, saya suka kalau pedas sedikit) dan tak guna
minyak. Bahan utama adalah ikan, sangat tak sesuai guna ayam atau daging sebab
rasanya macam kuah laksa. Pergh…sedap. Jom tengok bahan-bahannya
Bahan-bahannya
Ikan (tak kisah ikan apapun tapi saya suka ikan kembung,pari dan ikan selangat)
2 keping asam keping
Beberapa tangkai daun kesum
6-7 biji bendi
Sebiji timun (dipotong besar-besar)
Bahan-bahan kisar
Cili kering 7-8 tangkai (boleh kurang kalau tak tahan pedas)
Bawang besar 2 biji
Sedikit Belacan
Cara-cara masak
- Rebus bahan kisar, ikan, daun kesum dan asam keping.
- Bila ikan dah nak masak, masukkan bendi dan juga timun.
- Kemudian masuk garam secukup rasa. Bila bendi dan timun dah masak, tutup api. Dah siap, tak susah sangat cuma nak sediakan bahan kisar aja.
Satu tip bagi wanita yang bekerja, saya akan sediakan
siap-siap cili kering yang dah siap diblender dalam peti ais. Tahan untuk
seminggu, senang bila balik kerja terus ambil dari peti ais dan masak. Untuk
bawang pun saya kupas siap-siap terutama sekali bawang putih, letak dalam bekas
dan simpan dalam peti ais. Dah jimat masa nak mengopek bawang. Ok selamat
mencuba.
ikan selangat tu camana?
ReplyDeleteTry google, saya nk tepek gambar kt komen tak boleh. Ikan tu kalau goreng lagi sedap sebab rangup sangat.
ReplyDelete