Friday, 26 June 2015

Anemia Dan Tanda-tandanya

Penyakit anemia adalah di mana jumlah sel darah merah atau jumlah hemoglomin (protein yang membawa oksigen) dalam sel darah merah berada di bawah tahap normal. Sel darah merah mengandungi hemoglobin, yang membawa oksigen dari paru-paru dan menghantarkannya ke seluruh bahagian tubuh. Penyakit anemia menyebabkan darah tidak dapat membawa oksigen dalam jumlah yang sepatutnya diperlukan oleh tubuh.

Berikut adalah beberapa petanda anda menghidap penyakit anemia (kurang darah).
 1. Sering Penat
Jika anda sering berasa penat sepanjang masa selama sebulan atau lebih, boleh jadi anda memiliki jumlah sel darah merah yang rendah. Kemasukkan energi tubuh bergantung pada oksigen dan sel darah merah. Semakin rendah sel darah merah, tahap oksigen dalam tubuh pun turut berkurangan.
 1. Kelopak Mata Pucat
Tanda-tanda penyakit anemia ini mudah dikesan dengan melihat mata. Cuba regangkan kelopak mata dan perhatikan bahagian bawah mata. Jika anda melihat bahagian dalam kelopak mata berwarna pucat, ia merupakan salah satu petanda anda telah mendapat penyakit anemia.
 1. Kerap Sakit Kepala
Orang yang mengalami penyakit anemia sering mengeluh sakit kepala secara berterusan. Kekurangan darah merah membuat otak kekurangan oksigen. Perkara inilah yang sering menyebabkan sakit kepala.
 1. Sering Terasa Mual
Anda yang menderita penyakit anemia seringkali mengalami gejala ‘morning sickness’ setelah mereka bangun dari tempat tidur.
 1. Sesak Nafas
Jumlah darah yang rendah menurunkan tahap oksigen dalam tubuh. Perkara ini membuat anda yang menghidap penyakit anemia sering berasa sesak nafas atau sering terasa mengah ketika melakukan aktiviti seharian walaupun sekadar berjalan kaki!
 1. Hujung Jari Pucat
Cuba tekan hujung jari anda, kawasan itu akan berubah menjadi merah. Tetapi, jika anda menghidap penyakit anemia, hujung jari anda akan menjadi putih dan pucat.
Cara Mencegah Penyakit Anemia:
Anda boleh menghindari penyakit anemia dengan makan makanan sihat yang banyak mengandungi:
·         Zat Besi
Sumber terbaik zat besi adalah daging, kacang, sayuran berwarna hijau tua dan buah-buahan yang telah dikeringkan.
·         Asid Folic
Asid folic boleh diperoleh daripada oren, pisang, sayuran berdaun hijau tua,kacang-kacangan, bijirin dan pasta.
·         Vitamin B-12
Vitamin ini banyak terdapat pada daging dan produk susu yang membantu pembentukan sel darah merah, meningkatkan metabolisme tubuh dan dapat mengurangkan risiko terhadap stroke.
·         Vitamin C
Vitamin C membantu penyerapan zat besi. Makanan yang mengandung vitamin C antara lain oren, melon dan buah beri.

Credit to: http://www.wom.my


Untuk mengatasi masalah ini, Set Optimum/Set A sangat meembantu. Apa yang ada dalam Set A ini?Siapa yang sesuai untuk set ini?
 • Sesuai untuk semua lelaki dan wanita yang mementingkan kesihatan menyeluruh(termasuk ibu mengandung, ibu menyusu, warga tua dan pelajar)
 • Sesuai untuk individu yang cepat letih, lesu dan tidak bermaya
 • Sesuai untuk individu yang kerap demam dan mudah dijangkiti penyakit
 • Sesuai untuk individu yang cepat stress dan mengantuk
 • Sesuai untuk pelajar bagi meningkatkan focus dan mengelakkan mengantuk serta mudah letih
 • Sesuai untuk individu yang sangat sibuk dan mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang
 • Sesuai untuk ibu mengandung yang mana hemoglobinnya rendah kerana Vitalea mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukkan sel darah merah.* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Nak order? Sila klik eSell icon di sebelah atas kanan
Untuk pertanyaan lanjut sila sms/whatsapp 012-4271871
Email noorazizahmdtaha@gmail.com


No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Seorang isteri dan ibu yang bekerja sebagai jurutera di Pulau Pinang. Menjadi pengedar sah Shaklee di Bertam, Kepala Batas, Kulim dan kawasan berdekatan Pulau Pinang. Ingin maklumat lanjut mengenai Shaklee, Whatsapp saya di 012-4271871. Barangan yang dipesan akan dihantar secara COD atau melalui pos laju untuk pesanan yang berada di luar kawasan dari penang.