Lilypie - Fourth Birthday

Wednesday, 22 April 2015

Cara Turunkan Darah Tinggi Tanpa Makan Ubat

Adakah anda menghidapi penyakit darah tinggi ? Jom dapatkan tip turunkan darah tinggi di sini.

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah situasi di mana cecair darah dalam tubuh seseorang itu telah menekan arteri dengan cukup kuat sehingga akhirnya menyebabkan masalah kesihatan, seperti penyakit jantung.
Tekanan darah yang tidak terkawal boleh meningkatkan masalah kesihatan yang serius, termasuk serangan jantung dan strok.
Diet dan gaya hidup yang sihat dikatakan boleh membantu anda daripada terkena tekanan darah tinggi.  Berikut ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk turunkan tekanan darah tinggi tanpa ubat-ubatan.

Antara cara yang perlu anda lakukan untuk turunkan tekanan darah tinggi:

1.    Lakukan Aktiviti

Bergerak atau melakukan aktiviti seperti bersenam boleh memperkuatkan jantung sehingga dapat mengepam lebih banyak darah dan mengurangi tekanan pada arteri. Perkara ini juga membantu mengurangkan berat badan yang dengan sendirinya membantu menurunkan tekanan darah.
Usahakan untuk bergerak selama 30 minit setiap hari, seperti berjoging atau berjalan kaki. Namun, jika tekanan darah sedang tigggi, sebaiknya mengangkat sebarang beban kerana ia boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah.

2.    Wajib Makan Buah-Buahan & Sayur-Sayuran

Kandungan kalium, magnesium dan serat daripada buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menurunkan tekanan darah.

3.    Pilih Susu Rendah Lemak & Soya

Susu rendah lemak dan protein daripada soya dikatakan memiliki efek penurunan tekanan darah ketika menggantikan keperluan karbohidrat dalam makan.

4.    Pilih Gandum
Makanan yang berasal daripada gandum dikatakan boleh mengurangi tekanan darah dan membuat pesakit tidak perlu mengambil ubat. Jadi, cubalah beralih ke roti, bubur, bijirin, beras merah ataupun pasta gandum.

5.    Makanan Berwarna Ungu

Buah atau sayuran yang berwarna ungu seperti blackcurrant, raspberry, terung, blueberry sangat bermanfaat buat tubuh. Kandungan ‘anthocyanin’ yang terdapat di dalamnya membantu meregangkan pembuluh darah serta meningkatkan pengaliran darah.

6.    Kurangkan Pengambilan Garam

Hubungan garam dengan tekanan darah sangat kuat, kerana garam menarik cecair sehingga meningkatkan volume dan tekanan darah di arteri. Sebahagian besar garam yang diambil bukan daripada apa yang ditambah ke dalam makanan, tetapi ia sememangnya sudah tersedia ada di dalamnya.

Credit to: http://www.wom.my/


Selain itu pengambilan suplemen dapat membantu menurunkan tekanan darah. Bagi menurunkan darah tinggi, pengambilan Omega Guard dan Garlic Complex  dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi secara semulajdi tanpa bantuan ubat-ubatan.* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Nak order? Sila klik eSell icon di sebelah atas kanan
Untuk pertanyaan lanjut sila sms/whatsapp 012-4271871
Email noorazizahmdtaha@gmail.com

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Seorang isteri dan ibu yang bekerja sebagai jurutera di Pulau Pinang. Menjadi pengedar sah Shaklee di Bertam, Kepala Batas, Kulim dan kawasan berdekatan Pulau Pinang. Ingin maklumat lanjut mengenai Shaklee, Whatsapp saya di 012-4271871. Barangan yang dipesan akan dihantar secara COD atau melalui pos laju untuk pesanan yang berada di luar kawasan dari penang.